Moodkino

Tampereen elokuvajuhlien Moodkino-näytökset ottavat osaa ajankohtaiseen ja vakavaan yhteiskunnalliseen kysymykseen lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Kiusaamistapaukset ja vakavat väkivallan teot ovat lisääntyneet eikä kuolemantapauksiltakaan ole vältytty. Nuorisopsykiatrian palvelujen kysyntä on kasvanut koko 2000-luvun ajan, eikä kasvu näytä taittuvan. Moodkinon näytökset ovat tunnin mittaisia ja suunniteltu keskustelunavauksiksi. Vakavista aiheistaan (kiusaaminen, identiteettikysymykset, rasismi, syömishäiriöt) huolimatta näytöksiin on valittu elokuvia, joiden käsittelytapa on elämänmyönteinen. Kaikki elokuvat on tekstitetty englanniksi ja suomeksi.

Moodkino 1 on suunnattu yläkouluikäisille: ranskalainen animaatio Têtard (2019) käsittelee sisarusten välisiä suhteita. Näytöksen kolme seuraavaa elokuvaa sijoittuvat kaikki koulumaailmaan: Étouffés (2020) kertoo belgialaisessa koulussa tapahtuvasta pitkäkestoisesta kiusaamisesta ja sen seurauksista kiusatulle sekä kiusaajalle. Pick (2019) näyttää, miten vaikeaa saattaa olla näyttäytyä sellaisena kuin haluaa. Toni_With_an_I (2019) -elokuvassa päähenkilö ei löydä paikkaansa reaalimaailmassa, mutta sen sijaan saa kannustusta ja ymmärtäjiä somessa.

Moodkino 2 on suunnattu toisen asteen opiskelijoille. Becky’s Weightloss Palace (2020) lainaa life hack -videoiden tyyliä ja käsittelee syömishäiriötä. Un día (2019) kertoo turvattomassa kodissa kasvavista sisaruksista, köyhyydestä ja väkivallasta, mutta lopulta myös luovuudesta ja sisarrakkaudesta. Dungarees (2019) -elokuvassa tavataan nuoret kyyhkyläiset, jotka todistavat ettei muiden mielipiteillä loppujen lopuksi ole väliä. I’m Not Your F***ing Stereotype (2019) ottaa kantaa syrjiviin ennakkoluuloihin.

Riina Mikkonen
Ohjelmistopäällikkö, Tampereen elokuvajuhlat

 

Moodkino-näytösten yhteydessä nähdään myös Tampereen elokuvajuhlien, Pirkanmaan Osuuskaupan ja
Pirkanmaan elokuvakeskuksen järjestämän nuorten elokuvatyöpajan satoa. Lielahden koulussa helmikuussa järjestetyssä työpajassa syntyi kolme mielenterveys-teemaista lyhytelokuvaa. Elokuvat nähdään myös PEK – Elokuva välineenä -näytöksessä.

Yhteistyössä