Moodkino

”Tunne siitä, ettei ole hyväksytty, nousee iholle koulun suihkussa.”

Tampereen elokuvajuhlien kaksi ilmaista Moodkino-näytöstä ovat katsottavissa verkossa Festhome TV -palvelussa 9.–31.3.2022. Yläkouluikäisille ja 2. asteen opiskelijoille suunnatuissa elokuvissa herätellään keskustelua mm. kehonkuvasta, sukupuolesta ja ilmaisunvapaudesta. Läsnä on epämukavuuden rajat ylittävää tanssia ja värien leiskuntaa. Nuorilla sanotaan olevan vaihtoehtoja yksilöllisyytensä ilmaisemiseen enemmän kuin koskaan, mutta harva vieläkään puhuu huolettomasta suhtautumisesta kehoon ja avoimiin suihkutiloihin.

Yläkouluikäisten Moodkino1 -näytöksen avaavassa Nova (2021) -elokuvassa lohdullinen ele jalkapallovalmentajalta herättää uusia tunteita. Material Bodies (2020) kertoo raajansa menettäneistä ihmisistä, joille proteesista on tullut osa identiteettiä. Stories from the Shower (2021) on tilannekuva koululaisten kokemuksista ja pohdinnoista pukuhuoneiden uumenista.

Toisen asteen opiskelijoille suunnattu Moodkino2 alkaa Trona Pinnacles -animaatiolla (2020), jossa käänne erämaassa rikkoo perheen sanattomuuden. Shower Boys -elokuvassa (2021) maskuliinisuutta haastetaan sählymatsin jälkeen. Space is a Quite a Lot of Things -dokumentissa (2021) transsukupuoliset etsivät sanoja seksuaalisuudelle, joka voi tuntua hyvin monilta asioilta. Ourse-elokuvassa (2020)  unissakävelijä kohtaa suuria muutoksia päivisin koulussa ja öisin kuunvalossa.

Moodkino-näytökset on toteutettu yhteistyössä Pirkanmaan Osuuskaupan kanssa. Tampereen elokuvajuhlat ja Pirkanmaan Osuuskauppa järjestivät helmikuussa yhteistyössä Pirkanmaan elokuvakeskuksen kanssa nuorten mielenterveys -teemaisen leffapajan, jonka satoa esitetään festivaalilla PEK – Elokuva välineenä -näytöksessä.

 

Mirjami Vertainen