Kaupunki

Tampereella on käynnissä suuri rakennusbuumi: areena ja ratikka valmistuivat, rantatunneli vapautti tonttimaata rakennusliikkeille, Santalahdessa vanha saa väistyä uuden tieltä ja Näsijärveen suunnitellaan tekosaarta. Asemanseutua aletaan myllätä vuoden sisällä. Tampere muuttuu metropoliksi, ainakin myyntipuheissa. Mutta mitä metropoli-ajattelu tarkoittaa kaupunkilaisten arjessa?

Tampereen elokuvajuhlien Kaupunki-ohjelmisto syntyi halusta käsitellä kaupungin ja sen asukkaiden suhdetta. Kaupunki on koti ja kuoleva ilman meitä. Toisaalta se on oma struktuurinsa, erilaisten rakennusten, reittien ja luonnon kudos.

Kaupunki-ohjelmiston ensimmäinen näytös keskittyy ihmisiin. Elokuvissa Next Sunday (2019) ja Trade Center (2021) kaupunkilaiset ottavat haltuunsa tiloja muovaten niitä omiin tarkoituksiinsa välittämättä alkuperäisestä ylhäältä tulleesta suunnitelmasta. Toisaalla ihmiset taistelevat kodeistaan tai oikeudestaan elää haluamallaan tavalla, kuten elokuvissa Devaluation kit (2017) tai Hanging on (2021).

Toinen näytös katsoo kaupunkia itsenäisenä arkkitehtoonisena oliona. Jättö- ja ei-kenenkään maat ovat olennainen osa kaupunkiympäristöä ja -luontoa. Vapaa ja epäkaupallinen tila synnyttää omaehtoista kaupunkikulttuuria. Ohjelmiston päättävässä elokuvassa Tåke (2018) nähdään, miten kaupunki ottaa oman tilansa orgaanisena osana luontoa. Onhan se ihmisten rakentama.

Tampereen elokuvajuhlat järjestää yhdessä Tampereen yliopiston kanssa aiheeseen liittyvän keskustelutilaisuuden torstaina 10.3. kello 16–17.30 Cine Atlas 3 -salissa. Lisätietoja tilaisuudesta on ohjelmakirjan tapahtuma-osiossa.