Indonesia

Kolme vuotta sitten Short Film Conferencen tapahtumassa Clermont-Ferrandin lyhytelokuvajuhlilla (2019) Indonesia mainittiin Jukka-Pekka Laakson vähemmän mairittelevassa vale-elokuvajuhlaesittelyssä. Minikinon festivaalijohtaja Edo Wulia oli paikalla. Se oli täydellinen iskurepliikki, joka oli synnyttävä lämpimän ystävyyden Tampereen elokuvajuhlien ja Minikinon välille tulevina vuosina. Sinä samana vuonna Minikinolla oli kunnia isännöidä Jukka-Pekkaa viidennellä Minikino-elokuvaviikolla Indonesian Balilla. Lyhytelokuvajuhlilla syntyi kulttuurivaihtoa sekä syvempi ymmärrys kansasta ja yhteiskunnasta maailman toiselta puolelta.

Kahden viime vuoden mittaan elokuvafestivaalit ovat kohdanneet haasteita. Etsimme ahkerasti merkkejä mahdollisuuksista pitää tämä yhteys elossa.

Tänä vuonna me, Minikino Film Week – Bali International Short Film Festival ja Tampereen elokuvajuhlat, koostimme yhdessä ohjelmiston, joka esittelee nykypäivän Indonesiaa. Fransiska Prihadi (Minikinon ohjelmapäällikkö) ja Jukka-Pekka Laakso (Tampereen elokuvajuhlien festivaalijohtaja) valitsivat elokuvat henkilökohtaisesti. Elokuvissa ei ole erityistä teemaa, mutta niiden esittäminen herättänee laajempaa keskustelua.

Korkean elokuvallisen arvon ja elokuvantekijöiden omaperäisyyden lisäksi valintaprosessin arviointiperusteisiin kuului kysymys, laajentaako elokuva käsitystä Indonesiasta paikallisten elokuvantekijöiden näkökulmasta. Tuloksena oli kymmenen elokuvaa, jotka kattavat koko genrekirjon fiktiosta ja dokumenttielokuvasta kokeelliseen, sisältäen elokuvia ohjaajilta, joilla on yli parin vuosikymmenen kokemus, nuorten ohjaajien vastikään valmistuneita lopputöitä sekä opiskelijaelokuvia. Kukin elokuvantekijä käsittelee nykypäivän ongelmia koskien yhteiskuntaa, siirtomaamentaliteettia, siirtolaistyöläisiä, vähemmistöjä ja historiaa. Lopputulos on erityisen merkityksellinen nyky-Indonesian kannalta.

 

Fransiska Prihadi
Minikino Film Week – Bali International Short Film Festival