AV-arkki

Rituaalit liittyvät olennaisesti sekä uskontoon että taikuuteen: niissä pyhä tai yliluonnollinen yhdistyy toistoon ja vakiintuneeseen suoritustapaan. Toisaalta myös yhteiskunnallista hierarkiaa ja poliittista valtaa ylläpidetään rituaalien keinoin. Rituaalit vaativat ja vaalivat jatkuvuutta, mutta niiden avulla voidaan myös muuttaa asiantiloja ja olomuotoja. AV-arkin kaksiosainen näytös tutkii sekä maallisia että maagisia rituaaleja.

Ensimmäinen näytös pysyttelee tämänpuolisessa havaintomaailmassa. Bita Razavi tutkii avioliiton solmimisen, Niina Suominen eron käsittelyn rituaaleja. Benjamin Orlow perehtyy maskuliinisen kulttuurin rituaaleihin akateemisen kuorolaulun, Aarno Salosmaa moottoripyöräharrastajien kokoontumisajojen muodossa. Rituaalit voivat myös tuhota. Maria Valkeavuolle valmistaa ahdistavista asiakirjoista uutta paperia, ja Nastja Säde Rönkkö käy vaihe vaiheelta läpi jääkarhun nylkemisen.

Toinen näytös on omistettu yliluonnollisille ja uushenkisille rituaaleille. Näytöksen avaa Timo Vaittisen vaporwave-estetiikalla leikittelevä videoloitsu. Juhani Koivumäen teoksessa palataan erään sakramentin ihmeelliseen syntyhetkeen. Lemmenloitsuihin turvaudutaan Anna-Mari Nousiaisen ja Anssi Kasitonnin lyhytelokuvissa. Marja Helander kertaa sukutarinan kulkutautia ja kuolemaa juksanneesta esi-isästään. Elena Näsäsen teoksessa haetaan pääsyä merta edemmäs mielikuvaharjoitusten voimin. Jade Kallio ja Remi Vesala taas hahmottelevat posthumanistisen rakkauden rituaaleja.

 

Tytti Rantanen

 

AV-arkki