Tampereen elokuvajuhlat ja Tampereen seurakunnat jatkavat yhteistyötään viime vuoden upean Murtovarkaus-spektaakkelin viitoittamalla tiellä. Tänä vuonna ohjelmistossa on peräti kaksi yhteistyönä syntynyttä ilmaistapahtumaa Tuomiokirkossa: urkusäestetty Victor Sjöströmin Ajomies (Ruotsi, 1921) perjantaina 6. maaliskuuta sekä koko perheen Minikino Festivaali lauantaina 7. maaliskuuta.

Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

100-vuotias Ajomies Tuomiokirkossa uruilla säestettynä

Urkuri Esa Toivola, kuvaaja Hannu Jukola

”Maailman paras elokuva”, totesi Charles Chaplin elokuvasta Ajomies, joka esitetään Tuomiokirkossa perjantaina 6. maaliskuuta kello 19. Musiikin elokuvaan improvisoi urkuri Esa Toivola.

Victor Sjöströmin ikoninen elokuvasovitus sai ensi-iltansa vuonna 1921. Selma Lagerlöfin teokseen perustuva elokuva kertoo juoposta David Holmista, joka nimitetään Kuoleman vaunujen kuljettajaksi. Sjöströmin Ajomies oli mullistava ja aikaansa edellä sekä teknisesti että tarinankerronnallisesti. Sjöström inspiroitui romaanin muutoksen ja moraalin teemoista, yliluonnollisista elementeistä sekä monisyisestä narratiivisesta rakenteesta, ja hyödynsi filmatisoinnissaan monimutkaisia takaumia, ristikuvia sekä kaksois- ja kolmoisvalotuksia. Ajomies on pitkään sijoitettu kansainvälisen elokuvakaanonin ylimmille portaille.

Musiikin elokuvaan loihtii urkuri Esa Toivola, joka on tulevasta projektista innoissaan: “Elokuva on sopivan salaperäinen ja symbolistinen, aivan kuten Tuomiokirkon taideteokset! Musiikin tekemisen kannalta elokuvassa kiehtovat kohtaukset, jotka sijoittuvat hautausmaalle, sekä Ajomiehen synkkä hahmo. Tuomiokirkon uruista löytyy myös tummia sävyjä, kontrastina viime vuoden hilpeälle Murtovarkaus-elokuvalle. Kirkollista teemaakin elokuvasta löytyy, ja pääsen hyödyntämään tuttuakin tutumpia hengellisiä sävelmiä.”

Vaikka Toivola on katsonut elokuvan useaan kertaan ja hahmotellut musiikillisia vastineita, lopullinen esitys on yllätys – myös esiintyjälle itselleen.

Ajomies Tuomiokirkossa pe 6.3. klo 19. Vapaa pääsy. Yhteistyössä Tampereen elokuvajuhlat, Tampereen seurakunnat sekä Aamulehti. 

Minikino Festivaali valloittaa Tuomiokirkon

Kuva elokuvasta The Tiger who Came to Tea, ohj. Robin Shaw (Iso-Britannia, 2019)

Tuomiokirkko ja kirkkopuisto täyttyvät touhulla ja tohinalla lauantaina 7. maaliskuuta kello 11–13. Koko perheen ilmaistapahtumassa on luvassa partiolaisten toimintapisteitä, kasvomaalausta ja ilmapallojen taittelua. Pienoisfestivaalilla jaetaan hävikkisoppaa, ja seurakuntien maskotti Leku Leijonakin on luvannut tulla tervehtimään lapsia.

Tapahtuman huipennuksena lastenmusiikkiduo Höpinätötterö säestää Robin Shaw’n ohjaaman animaatioelokuvan The Tiger who Came to Tea (Iso-Britannia, 2019). Ohjaajan kädenjälki on tuttu suomalaisille Lumikoira-elokuvasta, joka esitetään televisiossa jouluisin heti ikonisen Lumiukko-elokuvan jälkeen.

“On mahtava juttu, että saadaan yhteistyössä elokuvajuhlien kanssa järjestää erilainen leffakokemus tamperelaisille perheille”, iloitsee tapahtumaa järjestävä nuorisotyönohjaaja Sanna Lehtisaari.

“Luvassa on kaikenlaista kivaa puuhaa elokuvan lisäksi, eikä tapahtuma maksa osallistujille mitään. Tätä on ilo tehdä.”

Tapahtumassa tarjotaan hävikkielintarvikkeista valmistettua keittoa, jälkkäriä unohtamatta. “Eihän elokuvaa voi katsella ilman leffakarkkeja!” Lehtisaari huomauttaa. 

Minikino Festivaali Tuomiokirkossa la 7.3. klo 11–13. Vapaa pääsy. Yhteistyössä Tampereen elokuvajuhlat ja Tampereen seurakunnat. Mukana myös Tamperelainen.