KANSAINVÄLINEN KILPAILU

GRAND PRIX
Scris/Nescris – Written/Unwritten
Ohjaaja:
Adrian Silisteanu
Kun kohtaa äärimmäisen tilanteen, voi tapahtua odottamattomia asioita. Varmalla kädellä erinomaisesti kirjoitetun, ohjatun ja näytellyn elokuvan realismi vahvistaa perheen monimutkaisten suhteiden emotionaalista vaikutusta ja kertoo kauniin tarinan hellyydestä.

Tampereen EFA-palkintoehdokkuus:
Scris/Nescris – Written/Unwritten
Ohjaaja:
Adrian Silisteanu
Kun kohtaa äärimmäisen tilanteen, voi tapahtua odottamattomia asioita. Varmalla kädellä erinomaisesti kirjoitetun, ohjatun ja näytellyn elokuvan realismi vahvistaa perheen monimutkaisten suhteiden emotionaalista vaikutusta ja kertoo kauniin tarinan hellyydestä.

PARAS FIKTIO
And So We Put Goldfish in the Pool
Ohjaaja:
Makoto Nagahisa
Päämäärättömyys, ikävystyminen ja banaalit tulevaisuudennäkymät ovat yhteisiä maailman nuorisolle. Tuomaristo palkitsee parhaana fiktiona elokuvan, joka tallentaa neljän, aikuisuuden kynnyksellä seisovan nuoren elämää ja muistuttaa meitä lapsuuden hetkellisestä ihmeestä.

PARAS DOKUMENTTI
After Life
Ohjaajat:
Prisca Bouchet, Nick Mayow
Elokuva saa meidät pohtimaan elämän arvokkuutta päästämällä meidät tutustumaan kuoleman bisnekseen.PARAS ANIMAATIO
Bei Wind und Wetter / WHATEVER THE WEATHER
Ohjaaja:
Remo Scherrer
Tuomariston valinta parhaaksi animaatioksi on elokuva, joka yhdistelee voimakasta animaatiotyyliä ja tehokasta kerrontaa. Elokuva kertoo tarinan synkästä lapsuudesta, mutta loppujen lopuksi se kertoo vahvuudesta ja selviytymisestä.

KUNNIAMAININTA
A Very Hot Summer
Ohjaaja:
Areej Abu Eid
Tuomaristo palkitsee kunniamaininnalla dokumenttielokuvan, joka muistuttaa meitä siitä, että palestiinalaiset ole vain numeroita globaaleissa tilastoissa, vaan he ovat eläviä ihmisiä, joita kuolee päivittäin.

KUNNIAMAININTA
Mare Nostrum
Ohjaajat:
Rana Kazkaz, Anas Khalaf
Tuomaristo palkitsee kunniamaininnalla elokuvan, joka käyttää intiimiä linssiä lähestyäkseen hirveää, yhä ajankohtaista aihetta.

YLEISÖPALKINTO
Debout Kinshasa!
Ohjaaja:
Sébastien Maitre

KOTIMAINEN KILPAILU: YLI 30-MINUUTTISET
GRAND PRIX
Hobbyhorse Revolution
Ohjaaja:
Selma Vilhunen
Elokuva on ajankohtainen kasvukertomus nuorten naisten intohimosta ainutlaatuiseen harrastukseen. Heidän vahvuudestaan ja rakkaudestaan nousee vallankumouksellinen yhteisö, joka kutsuu meidät kaikki löytämään oman sisäisen keppihevosemme.

ERIKOISPALKINTO
The Good Postman
Ohjaaja:
Tonislav Hristov
Kuihtuvan kylän rajan toisella puolella tuhannet ihmisevät etsivät epätoivoisesti tietään ja paikkaansa maailmassa. Tätä kaikkea katsoo mies, jolla on aliarvostettu hyve, pyrkimys oikeaan. Elokuvan rajakylä toimii vainon, välinpitämättömyyden ja eriarvoisuuden näyttämönä, ja siten aukeaa tämänhetkisen maailman totuudenmukaisena vertauskuvana.

KOTIMAINEN KILPAILU: ALLE 30-MINUUTTISET

GRAND PRIX
Penelope
Ohjaaja:
Heta Jäälinoja
Elokuvassa pelkillä kynänvedoilla, väreillä ja muodoilla toteutetut arkiset kotiaskareet, ennen pitkään odotettua vierailua, muodostavat omalakisen ja –valoisen kokonaisuuden. Vastustamaton elokuva lumoaa valkokankaalla jokaisella ohikiitävällä vedollaan.

ERIKOISPALKINTO
Saatanan kanit
Ohjaaja:
Teemu Niukkanen
Muka-suvaitsevaisen keskiluokan ennakkoluulot kääntyvät taitavasti tehdyksi ja hullunrohkeaksi komediaksi, joka palkitsee katsojaansa aina viimeistä repliikkiään myöten.

KUNNIAMAININTA
Minun tieni, perkele!
Ohjaaja:
Kati Laukkanen
Suloisen karheassa henkilökuvassa suoruus ja rohkeus nousevat hyveiksi, jotka raivaavat tieltään pohjoisen pikkukaupungin ja katsojan ennakkoluuloja. Elokuva opettaa, että ihminen on elämästään vastuussa ainoastaan ja vain itselleen.

OPISKELIJAPALKINTO
Tarfala
Ohjaaja:
Johannes Östergård

NUORISOTUOMARISTON PALKINTO
Radio Dolores
Ohjaaja:
Katariina Liilqvist
Elokuvassa, jonka valitsimme vangitsi omaperäiset ja näyttävät lavasteet ja jouhevasti etenevä tarinankerronta. Tästä elokuvasta saa joka katselukerralla irti jotain uutta.

NUORISOTUOMARISTON KUNNIAMAININTA
Kukista ja mehiläisistä
Ohjaaja:
J.J. Vanhanen
Haluamme antaa kunniamaininnan elokuvalle, joka on mielestämme hienosti toteutettu ja jonka tarina oli hauska ja mukaansa tempaava.

YLEISÖPALKINTO
Kuun Metsän Kaisa
Ohjaaja:
Katja Gauriloff

RISTO JARVA PALKINTO
Hobbyhorse Revolution
Ohjaaja:
Selma Vilhunen
Elokuva kertoo koskettavan ja myönteisyydessään vahvasti tulevaisuususkoisen tositarinan rohkeudesta, yhteenkuuluvaisuudesta, omistautumisesta ja henkisestä kasvusta. Ohjaaja kunnioittaa elokuvansa päähenkilöitä lämmöllä ja kuljettaa katsojan keskelle omanlaista pienyhteisöä myötäelämään ja -kokemaan, liikuttumaan ja riemuitsemaan. Tänä kovuuden ja kyynisyyden aikana elokuvan humaani ja positiivinen viesti on kannustavuudessaan Risto Jarva -palkinnon arvoinen ja hengen mukainen.

KIRKON MEDIASÄÄTIÖN PALKINTO
Kiehumispiste
Ohjaaja:
Elina Hirvonen
Tänä vuonna kotimaisessa kilpailussa oli paljon hyviä elokuvia. Sekä pitkiä että lyhyitä. Näin ollen tuomarin tehtävä ei ollut helppo.
Kirkon mediasäätiön palkintoperusteissa todetaan palkittavasta elokuvasta mm. miten siinä käsitellään kristillistä vastuuta nyky-yhteiskunnassa, miten otetaan huomioon lähimmäisen rakkaus, kristillinen toivo, ihmisarvon ja ihmisoikeuksien kunnioitus, syrjityssä asemassa ja painostuksen kohteena olevat ihmiset, oikeudenmukaisuuteen, yhteisvastuullisuuteen, rauhaan ja sovintoon pyrkiminen.
Itse koin, että viime aikoina on ollut erittäin paljon erilaisia ohjelmia, jotka käsittelevät pakolaisuutta ja maahanmuuttajia. Jopa niin paljon, että ajattelin, että valintani kohdistuu johonkin muuhun aiheeseen. Mutta kun näin elokuvan, joka tasapuolisesti käsittelee suomalaista todellisuutta ja sen haavoja ja jossa on annettu tilaa eri näkökannoille, koin, että sellainen puheenvuoro on tärkeä. Sen ajankohtaisuutta ei voi korostaa liikaa, ajatellen vaikka kuluneen viikonlopun tapahtumia.
Olen itse maahanmuuttaja, joka on asunut Suomessa yli kolmekymmentä vuotta ja siten mielestäni pystyn tarkastelemaan tätä kysymystä sekä maahanmuuttajana että suomalaisena. Siksi näen että tällaisia puheenvuoroja tarvitaan – puheenvuoroja, joissa ihmiset puhuvat toisilleen toisiaan kunnioittaen. Kaksi miestä saunassa ilman naamioita, ilman erilaisia tunnuksia, toisiaan kuunnellen ja toisiaan kunnioittaen, on kuva sellaisesta Suomesta, jonka haluaisin voimistuvan. Elokuva on rehellinen, hyvin tehty ja taiteellisesti korkeatasoinen ja siten täyttää palkinnon saamisen edellytykset.

UUSI KINO PALKINTO
Mulkku-Ulf
Ohjaajat:
Ilona Hiltunen, Juulia Kalavainen