Queerscenes-näytökset tuovat esille transihmisten tarinoita Tampereen elokuvajuhlilla.

Queerscenes vol. II -ohjelmisto syntyi tarpeesta kommentoida suomalaista ihmisoikeustilannetta. Suomen laki rikkoo transihmisten ihmisoikeuksia ja loukkaa yksilöiden henkistä ja fyysistä itsemääräämisoikeutta, vapautta olla oma itsensä ja tasaveroinen muiden rinnalla.
Queerscenes vol. II -ohjelmiston elokuvissa pääpaino on tarinoissa, jotka haastavat nykyiset vallalla olevat binääriset vaateet: mitä on olla mies/nainen tai mitä on olla ihminen joka ei sovi tai halua lokeroihin.

Queerscenes 1 -näytöksen punainen lanka on ei-binääristen ihmisten kokemuksissa ja tarinoissa, ja omalla tavallaan se käsittelee queerin historiaa. Miten muistot ja käytetty kieli määrittelevät keitä me olemme? Miten kertoa tunteista, joille ei ole vakiintuneita sanoja? Onko asiat olemassa, jos niitä ei nimetä?

Poliittisuuden lisäksi on kiinnostavaa miettiä queer-elokuvien estetiikkaa. Olisiko olemassa uusia esittämisen tapoja, joilla ei-binääriset tarinat voitaisiin kertoa paremmin? Queerscenes 2 -näytöksen avaa tutkielma What happened to her. Elokuva vaatii katsojalta paljon mutta konkretisoi usein esiintyvän epäkohdan: queer-tarina on tragedia, ja liian usein varsinkin transhahmot ovat väkivallan kohteita. Mitä se vaatii näyttelijältä ja mitä se tekee katsojalle, joka samaistuu tarinan henkilöihin? Voisiko transtarina olla komedia, tai vaikka päättyä onnellisesti? Tai sellainen missä transtarina ei ole ongelma?

Bixa Travesty sisältää anteeksipyytelemättömän ja räävittömän, musiikin kyllästämän dokumentin muusikko-performanssitaiteilija Linn da Quebradasta ja saopaulolaisesta skenestä.

 

Näytökset:

Queerscenes 1: To 8.3. 22.00 Plevna 6 | La 10.3. 16.00 Plevna 6
Queerscenes 2: Pe 9.3. 20.00 Plevna 6 | La 10.3. 12.00 Plevna 6
Bixa Travesty: La 10.3. 20.00 Pakkahuone